Wedstrijdreglement

Belgisch kampioenschap Poetry Slam 2012:
Reglement Nederlandstalige voorrondes

1.    Een Poetry Slam is een openbare presentatie van voorgedragen teksten waarbij de deelnemers het in competitie tegen elkaar opnemen. Creatief Schrijven vzw organiseert in het kader van het Belgisch kampioenschap Poetry Slam 2012 vijf voorrondes i.s.m. De Tijd Hervonden, Bruslam, Hotsy Totsy, Watou Kunstenfestival, Spinyopaat, Sprekende Ezels Brussel en Wereldculturencentrum Zuiderpershuis. Deze voorrondes vinden plaats in Hasselt, Brussel, Gent, Watou en Antwerpen.

2.    Kandidaten wonen in België en kunnen slechts deelnemen aan één voorronde in België. De kandidaten mogen zelf kiezen aan welke voorronde, zolang daar plaats is (vol is vol). De inschrijvingen voor de voorronde gebeuren via de website www.beslam.be en komen terecht bij Creatief Schrijven vzw.

3.    De voorronde in Hasselt vindt plaats op zaterdag  24 maart in De Tijd Hervonden, Witte Nonnenstraat 8, 3500 Hasselt. De voorronde in Brussel vindt plaats op maandag 30 april in Café Kafka, Visverkopersstraat 21, 1000 Brussel. De voorronde in Gent vindt plaats op maandag 16 juli in Hotsy Totsy, Hoogstraat 1, 9000 Gent. De voorronde in Watou vindt plaats in het Douviehuis, Moenaerdestraat 2, 8978 Watou – Poperinge op zondag 29 juli. De voorronde in Antwerpen vindt plaats in De Foyer, Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, 2000 Antwerpen.

4.    Elke kandidaat brengt een zelfgeschreven tekst in om het even welke taal. Het gebruik van kostuums, rekwisieten, muziek of lichteffecten is niet toegestaan. Thema en structuur van de teksten zijn vrij.

5.    De presentatie mag slechts drie minuten duren (+ 10 seconden speling). Er wordt een half punt afgetrokken per 10 seconden over tijd. Er geldt vrijheid van meningsuiting met respect voor anderen.

6.    Elke voorronde bestaat uit drie rondes.

7.    De groep deelnemers wordt per loting in twee gedeeld, zodat er twee ‘eerste rondes’ zijn. Per ‘eerste ronde’ gaan er twee deelnemers door: elke deelnemer krijgt 3 minuten. Het einde van de drie minuten wordt aangeduid met een duidelijk signaal. De publieksfavoriet wordt gekozen door middel van jetons: op het einde van elke eerste ronde is er pauze, het publiek steekt zijn jetons in de bokaal van zijn of haar favoriet, de jury telt deze en de bokaal met de meeste jetons wint een plaats in de tweede ronde, bij ex-aeqo gaan er twee publiekslievelingen door. De vakjury kiest ook één kandidaat per eerste ronde.

8.    Ronde 2: normaal blijven er 4 kandidaten over. Zij krijgen ook 3 minuten per deelnemer. De vakjury kiest de twee beste kandidaten voor de derde ronde.

9.    Ronde 3: de twee deelnemers nemen het rechtreeks tegen elkaar op. Ze krijgen daarvoor samen 8 minuten tijd, waarbij als enige regel geldt dat 1 slammer begint en een andere eindigt. De jury kiest de winnaar.

10.    De winnaar van elke voorronde zal deelnemen aan het Belgisch kampioenschap op 1 december in Espace Magh, Priemstraat 17, 1000 Brussel. Daar nemen de Nederlandstalige deelnemers het op tegen de Franstalige. De reiskosten worden vergoed. De winnaar van het Belgisch kampioenschap neemt deel aan het Europees kampioenschap tussen 10 en 15 december in Reims en Antwerpen. Reiskosten worden vergoed, verblijf wordt voorzien.

11.    Elke deelnemer geeft Creatief Schrijven de toestemming tot de publicatie van teksten in tijdschriften met een artistieke strekking, handboeken, op de website van Creatief Schrijven en/of voor muzikale doeleinden en tot voordracht op culturele evenementen en toestemming tot video- en geluidsopname en verspreiding van deze fragmenten op Internet.

12.    Elke deelnemer verklaart zich door zijn inzending akkoord met het wedstrijdreglement.

 

Een initiatief van Philip Meersman en Creatief Schrijven i.s.m.

  • De Tijd Hervonden,
  • Sprekende Ezels Brussel
  • Hotsy Totsy,
  • Kunstenfestival Watou,
  • Spinyopaat,
  • Zuiderpershuis,
  • Espace Magh.

Met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen